Vintertiden er over os. Urene er stillet en time tilbage og mørket begynder så småt at blive mere og mere fremtrædende. Vintertiden er en hård til for os alle uanset om du nyder vintermørket eller ej. Derfor har vi fem råd til hvordan du kan komme godt igennem vintertiden.
- Sørg for at få din D-vitamin
Først og fremmest, er det betyder manglen på sollys at din krop kommer til at mangle D-vitamin. D-vitamin er et vigtigt vitamin, fordi det hjælper kroppen med at optage calcium. Man bør derfor få et tilskud af D-vitamin gennem kosttilskud og d-vitaminholdig mad. D-vitaminet findes udelukkende i animalske produkter, såsom fisk, æg, kød, smør og mælk. Hvis man er vegetar eller veganer er der, som udgangspunkt ikke D-vitamin i kosten. Derfor er det særligt vigitgt at man supplere med et D-vitaminkost tilskud.
- Løft humøret med lysterapi
Mørket gør at mange føler sig nedtrykte og trætte. For nogen resulterer det i at de får vinterdepression. For at forebygge enten træthed eller vinterdepression kan man anvende lysterapi. Lampen stimulerer daglyset og kan anvendes ved lade den lyse på ansigtet. Den kan f.x benyttes i de mørke morgentimer, hvor man har brug for lidt ekstra energi for at komme i gang. Lysterapi er lettiltængeligt og man kan begynde blot ved at købe en lille lysterapilampe. Priserne ligger fra 400 kr helt op til 2000 kr, men man behøver ikke at investere så mange penge i en lampe for at begynde.
- Dyrk motion
Når vejret begynder at bliver koldere og mørkere har vi instinstivt lyst til at blive hjemme under dynen. Men det er vigtigt at vi også får bevæget os i vintertiden. Det er nemlig med til at øge energiniveauet. Så hvis man efter solnedgang om eftermiddagen føler sig sløv, så er løbeturen eller en tur i træningscenteret oftemere opkvikende end luren på sofaen. Ydermere, frigiver kroppen også endorfiner, når du får pulsen op. Endorfiner giver dig en lykke og eufori følese, hvilket hjælper mod vinterdepresion.
- Få den rette mængde søvn
Det er vigtigt at du hverken får for meget eller for lidt søvn. I vintertiden kan man komme til at sove mere, fordi mørket gør os trætte. Men kan bør sigte efter at få cirka 7-9 timer søvn. Hvis man sover for meget, kan det have negative konsekvenser både for dit fysiske- og mentale helbred. Det er føre til hovedpiner, dårligt humør, ondt i ryggen til sidst til depression. Du har måske selv prøvet at sove længe på en søndag, men når du vågner føle dig utilpas. Det er fordi du sikkert er vågnet midt i din dybe søvn. Kroppen har forskellige søvnstadier. Der er let søvn, dybe søvn og REM søvn. Når man sover længere end man plejer ender man ofte med at vågne under rens dybe eller REM-søvn. Hvorimod man normalt ville vågne under den lette søvn, som giver en mildere vækning.
- Tilbring til sammen med dine kære
Når alt kommer til alt giver vintertiden også nogle nye mulligheder for at hygge indendørs med venner og familie. Det er en oplagt mulighed at hygge med en god film, lav god mad og snak om alt eller intet. Man får energi og glæde af at tilbringe tid sammen med dem man holder af. Det er særligt en foredel, hvis man har tendens til at få vinterdepression.