Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe er en flerårig urt, der oprindeligt stammer fra Sudan i Afrika. I dag dyrkes den rundt omkring i hele verden.  Den er et tropisk sukkulent, hvilket vil sige, at den har tykke, vandholdige og saftfulde blade. En sukkulent behøver ikke særlig meget vand og kan derfor tåle udtørring. Af den grund er den således modstandsdygtig overfor tørke.

Aloe har i mange århundreder været kendt for sine helende egenskaber, derfor bruger man den både indvortes og udvortes. Aloe bruges i kosmetik og i lægemidler.

Den er en af de mest populære ingredienser i kosmetik og findes derfor i rigtig mange hud- og hårplejeprodukter såsom creme, lotion, toner, sæber, shampoo og balsam.

Til indvortes er aloe godt mod fordøjelsen og hvis du indtager en lille mængde hver dag får du en flad mave.

Der findes primært to produkter i aloe vera planten som bliver brugt til medicin og til skønhedspleje.  Den første er aloe-gelen som er en koncentreret saft fra blade af aleoplanten. Aloe-gelen har de fleste mennesker hørt om eller selv anvendt. Den finder man ved at skære i midten af bladet for at fjerne gelen fra cellerne. Gelen bliver oftest brugt i forbindelse med hudbehandling og pleje, heriblandt forbrænding, solskoldning, psoriasis og forkølelsessår. Man finder den tit blandt ingrediens beskrivelsen på hudplejeprodukter.

Aloe-gelen har også mange andre gavnlige fordele for sundhed. Den bliver eksempelvis anvendt til at behandle slidgigt, tarmsygdomme, kløe og betændelse.

Den har også vist sig at være effektiv mod astma og mavesår og har en beroligende effekt på kroppen.

 Det andet middel aloe vera planten producerer er latex, som befinder sig i cellerne  lige under overfladen af aloe bladet. Aloe latex bliver benyttet til at behandle depression, forstoppelse og astma.

Aloe er en vigtig plante at have i sit hjem. Det er nemt at dyrke den som stueplante. Den skal placeres på en solrig plads med en minimumstemperatur på 10 grader. En frisk aloe er uforlignelig til brandsår, udslæt med kløe og solskoldning.

 Lav din egen aloe vera-gel

Du  kan nemt lave din egen aloe-gel

- Skyl aloe bladene

- Skær dem i stykker på 6 cm

- Del dem i to lige store stykker

- Frigør saft fra bladene

- Pak gelen i en krukke og skriv dato på

Anvendelse: Smør gelen på udvortes.Påfør saften på de steder på huden som du finder relevante. Gelen er sikker, men da den er lavet af hele blade er den meget koncentreret og indeholder friske urters helbredende egenskaber, som de kommercielt fremstillede produkter ikke indeholder.  

 Hvis du ønsker at anvende den som afføringsmiddel, bør du ikke bruge den i længere periode. Da aloe-gelen indeholder et kraftigt afføringsmiddel ved navnet antrakinon. Den kan give diare og krampe i tarmen, hvis man bruger for meget af den.  Det er vigtigt at rådføre dig hos din læge omkring dosis inden du starter anvendelsen.

 OBS! Aloe vera-gel kan give hudirritation hos nogle mennesker. Hvis man erfarer det, skal man blot indstille brugen.

Lav din egen aloe vera-olie

 For at lave din egen aloe vera-olie skal du blot dække bladene med din yndlings planteolie. Du kan anvende enhver planteolie som basisolie. Det kan være mandelolie, arganolie, moringaolie  eller jojobaolie.

 - Snit bladene fra aloe vera-planten

- Læg dem i en krukke

- Lad bladene trække i to måneder

- Si den derefter

- Opbevar olien i et mørkt glas

-Sæt navnemærkat på glasset

 Olien kan holde i lang tid. Du kan bruge den som krop-og ansigtsolie.