Hvad er fordelene ved at spise asparges?

Hvad er fordelene ved at spise asparges?

Asparges findes i flere farver, altså grøn, hvid og rød. Det er en grøntsager som har rig indhold af folinsyre og en god kilde til kalium, fibre, vitamin B6, vitamin A og C-vitamin og thiamin.  Derudover er der flere undersøgelser som har påvist, at asparges er en af de ingredienser som bekæmper de frie radikaler ved at reducere deres negative effekt i kroppen.

Men hvad er så fordelene ved at spise asparges? Listen er lang, og jeg kan desværre ikke komme ind på alle i denne artikel. Jeg vil derfor nævne de væsentlige ting som du muligvis kan drage nytte af. 

Da jeg så asparges for første gang , tænkte jeg ind i mig selv, hvordan jeg overhovedet kan bruge den i madlavning. Jeg synes formen så lidt anderledes og sjov ud. Jeg har efterfølgende lært at bruge asparges i madlavning, og synes faktisk ret godt om de grønne asparges, som jeg elsker at komme på mine rugbrødsmadder.

Asparges er fyldt med antioxidanter og har været brugt i naturmedicin i mere end 2000 år. Man dyrkede asparges i sin tid for at bruge den i naturmedicin. Den er kendt for vanddrivende egenskaber. Men i dag ved vi jo mere om asparges. Den vedligeholder blodtryk og kolesterol og beskytter mod infektioner i urinvejen og flere ting. 

Undersøgelser har påvist, at den beskytter hjerte, knoglerne  og reducerer risikoen for at få kræft. Den er god til at sætte gang i fordøjelsesprocessen. 

Der er grundlæggende tre slags asparges, altså den grønne farve som man kalder amerikansk/ britisk, den hvide farvede asparges som man har navngivet for værende den hollandske og den lilla som man kalder den franske asparges.

De hvide  asparges dyrkes ved at undvære sollys for at forhindre klorofyl til at udvikle sig, så de kan udvikle den hvide farve. Man mener, at de grønne asparges indeholder den største mængde af antioxidanter sammenlignet med de andre.

En god kilde til K-vitamin

K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin som har virkning for blodets evne til at koagulere i kroppen. Asparges indeholder ligeledes D-vitamin, som har betydning for knoglernes vækst og for calciumstofskifter. Undersøgelser har faktisk påvist, at K-vitamin ikke kun hjælper koagulering, men det gør knoglerne stærkere, som du ikke nemt brækker dine knogler. K-vitamin beskytter hjertet, da den er  god til at forhindre hærdning af arterierne, ved at holde calcium ud for at undgå forkalkninger i hjertet.

Når du spiser asparges får du en god fordøjelse

Asparges er fyldt med præbiotiske og store mængder af næringsstoffet insulin, som ikke fordøjes i vores fordøjelsessystem, men går direkte ind i vores tyktarm, hvor det bliver anvendt som den gode og sunde bakterier i vores mave.

Det er afgørende at have de gode bakterier i tarmen, der opretholder tarmens sundhed . Det fører til lavere risiko for allergier  og tyktarm og bugspytkirtelkræft. 

Asparges for gravide kvinder og kvinder i fødedygtige alder

Asparges er virkelig godt at spise i forbindelse med din graviditet, da den indeholder en væsentlig mængde af folat. Folat er et B-vitamin, som er vigtig for cellevækst og reproduktion. Hvis du er kvinde i den fødedygtige alder bør du indtage asparges for at øge dine chancer for at blive gravid.

Mange gravide kvinder udvikler anæmi på grund af folat mangler, så du behøver ikke at spare på asparges, når du er gravid. Både dig og det lille barn i din mave vil have gavn af, når du  spiser gode madretter med asparges i. Asparges hjælper ligeledes til at danne røde blodlegemer og producere DNA byggestenene i kroppen.