Behandling af pigmentering

Behandling af pigmentering

Pigment er et farvestof i cellerne i væv hos mennesker. Når de ultraviolette stråler rammer huden, danner de gradvis i hudcellerne  et brunt farvestof, som man kalder et pigment. Hyperpigmentering er en misfarvning af huden og dette sker på baggrund af højere end normale niveauer af melanin, det stof som giver huden dens pigmentering. Det er en udfordring, som rammer alle hudtyper, etniske grupper, herunder kvinder og mænd.

Man oplever mere pigmentering jo ældre man bliver. Pigmenter kan beskrives som røde, brune, mørke udseende pletter på overfladen af huden. Områder som er angrebet af huden vil se mørkere ud end resten af huden. Når vi bruger meget tid på solen øger melanin yderligere.  Det er tydeligt at se, at folk fra de varme lande ofte har flere pigmenter på huden, da huden bliver endnu mere udsat for solen og derfor producerer derfor mere melanin, hvis man desværre ikke beskytter sig selv omhyggeligt mod solen. Nogle pigmenter forsvinder af sig selv, men ofte kræver det behandling for at komme af med dem. 

Man udvikler pigmenter på baggrund af flere grunde. Solskader, alvorlige hudbetændelser såsom akne, eksem, psoriasis og dermatitis. Hormonelle problemer er også en af de grund, som forårsager pigmentering. Mange kvinder udvikler pigmenter, når de bliver gravide eller efter deres fødsler får de masser af pigmenter uden. Med dette typer af pigment, som udvikler sig under graviditet, forsvinder  det som regel med tiden, men nogle forbliver desværre på huden. 

Hvordan behandler mine pigment?

Der er flere muligheder for at behandle dine pigmenter. Det er vigtigt at forstå, at pigmenter er meget udbredte gener, som mange mennesker slås med. Der er mange produkter på markedet, som lover at behandle det effektivt . Det handler blot om at finde hvilket produkt som passer bedst til dig.

Du har også mulighed for at besøge en kosmetolog for at få  behandling, som bremser udviklingen af pigmenter på huden.

Du har ligeledes mulighed for at kontakte en dermatolog for at lysne mørke pletter. Nogle af dem tilbyder også laserbehandling for at fjerne pigmenterne.  Ulemperne for disse behandling er, at de er meget dyr og det er måske noget man skal overveje, når man har et meget alvorligt tilfælde af hyperpigmentering og misfarvning af huden.

Hvilke pigmentering behandlinger skal jeg bruge, når jeg har mørk hud og brun hud?

Alle mennesker uanset deres hudfarver producerer de samme mængder af melanin. Men mennesker med mørke hudfarver har indbygget naturlig beskyttelse mod UV-solskader, fordi de har højere melanin. Dette fører også til, at man skal tage mere sol for at modtage nok D-vitamin i forhold til folk med lyse hudfarve. Derfor anbefaler læge og sundhedsaspekter, at tage ekstra D-vitamin, når man har mørk hudfarve. Husk, at du stadig kan udvikle pigmentering og andre hudproblemer, hvis du ikke beskytter dig, når du tager sol. Det er vigtigt at altid bruge solcreme, selv om vinteren. Solcremen er ekstra nødvendigt, når du skal tage sol. Når du udvikler en meget alvorlig form af pigmentering som man kalder hyperpigmentering, er det nok en god ide at kontakte hudlæge for at få hjælp.