Kom godt igennem overgangsalderen med rødkløver

Kom godt igennem overgangsalderen med rødkløver

Måske har du set urten med den smukke violette blomsterkrone pryde det danske sommerland? Det er nemlig rødkløveren. Men det er meget mere end en smuk urt. Den har nærmere bestemt adskillige sundhedsmæssige fordele. Fx. er den med til at bekæmpe gener relateret til overgangsalderen.

Hvad er rødkløver?

Rødkløver er en urt, som tilhører ærteblomstfamilien. I dag anvendes rødkløver ofte som et urtetilskud og i ektraktform, men traditionelt blev det anvendt i te og den spritholdige opløsning tinktur. For det første fungerer urten som en et naturligt vanddrivende middel, hvilket betyder at urinproduktionen øger og at kroppens vækstniveauer balanceres. 

Forskere mener også, at rødkløver styrker kroppens immunforsvar ved at hjælpe kroppen med at fjerne overskydende affaldsstoffer og andre toksiner. 

Urtens indhold

Rødkløverens fordele skyldes dens aktive kemiske bestanddele, her i særdeleshed isoflavoner-stofferne. Isoflavoner er plantebaseret stoffer, som producerer planteøstrogen. De primære isoflavoner, som rødkløveren indeholder, er genistein, biochanin, daidzein og formononetin. Dermed er rødkløveren med til at give et planteøstrogen tilskud, som minder om den østrogen kroppen selv producerer.

Endvidere indeholder rødkløveren også en række vitaminer og mineraler, såsom calcium, krom, magnesium og C vitaminer.

Reducere gener relatereret til overgangsalderen

En af de helt særlige egenskaber ved rødkløver er, at den kan lindre menopause (overgangsalder) symptomer. I rødkløverens fermenterede form kan planteøstrogener (isoflavoner) reducere symptomer såsom hedeture, svedeture, vægtstigning, knogletab osv. For at få gavn af de førnævnte lindringer kan man indtage rødkløver i ektrastform, som fe og som kosttilskud.  Så der er rig mulighed for selv at vælge hvordan man ønsker af indtage urten.

Man skal dog være opmærksom på, at planteøstrogener som man får gennem rødkløveren ikke er ligeså stærke, som den kroppen selv kan producere. Derfor vil yngre kvinder, som selv kan producere nok østrogen, ikke mærke den store indvirkning. Men når kvinden ved 50-års alderen har mistet store dele af kroppens egen østrogen, bliver planteøstrogener, som kan opnås gennem rødkløveren, den primære kilde til østrogen. 

Videnskabeligt bevist til at mindske hedeture

Aarhus Universitet har lavet en undersøgelse i 2017 for at finde ud af hvorvidt rødkløver hjælper mod overgangsalders-symptomer. 60 kvinder, som dagligt havde fem hedeture i overgangsalderen. Kvinderne blev opdelt således at halvdelen af gruppen drak rødkløverekstrakt og den anden gruppe fik et placeboprodukt i 12 uger. Efter de 12 uger kom forskerne frem til at der var markant forskel på de to grupper. Gruppen som havde drukket 120 ml rødkløver ekstrakt havde færre og mildere hedeture.

Så det er tydeligt, at rødkløveren har en særlig virkning på kvindekroppen under overgangsalderen. Men man skal dog være opmærksom på, at rødkløveren blot er en urt og ikke et medicinsk medikament. Derfor varierer resultaterne fra person til person. I følge flere læger kan det tage alt fra tre til tolv måneder før man ser resultatet af den daglige indtragen af urten.