Okra, gumbo eller gombo er bare mums

Okra, gumbo eller gombo er bare mums

Du har sikkert hørt om Okra ,gumbo på engelsk eller gombo på fransk. Det er en bælgplante, som tilhører natskyggefamilien. Det er faktisk en frugt. Når man hører Okra, tænker man på sydstaternes køkken eller på det afrikanske køkken. Men Okra er også meget populært i Asien.  Hvis du aldrig har prøvet at spise okra eller at komme dem i dine madretter, har du noget til gode. Den smager fantastisk, og udover det er den fyldt  med vigtige næringsstoffer som beskytter kroppen.

Hvorfor skal jeg spise okra?

 Okra kan bruges på så mange forskellige måder, og alt hvad okra-planten indeholder fra bladene, bælgene, stænglen og frøen kan være til nytte. Du kan bruge okra i wokretter, ellers er den  også super fint i gryderetter. Uanset hvordan du vælger at bruge den, er den en god kilde til B-vitamin, magnesium, folat og flere andre vitaminer og mineraler.

 Okra er bare mums, det smager fantastisk og dine børn vil også elske det. Jeg kan huske, at min datter ofte fortæller , at okra er hendes yndlingsret, selv om hun også  kan lide at spise kartofler og pasta. Hun danser af fryd hver gang vores aftenmenu er baseret på okra.

Det er jo de små ting som vækker de største glæder hos hende og det er jo det, livet generelt handler om. Børn er faktisk ret gode til at indse, hvad er vigtigt i livet. Det er jo skønt :).

 Hvor stammer okra fra?

Okra (Abelmoschus esculentus) stammer oprindeligt fra det afrikanske kontinent. Man mener, at den er hjemmehørende i Etiopien og Sudan. I dag finder man okra  i stort set alle lande i Afrika. Det forholder sig således at okra bliver også dyrket i det sydlige USA, Sydamerika og Asien. 

Selvom okra ligner en grøntsager, er den faktisk en frugt, da den indeholder frø. Men den bliver anvendt som grøntsager i madretter.

En af de ting som kendetegner okra, er at den indeholder en god mængde slim, som er geleagtigt stof. Det er ikke noget, som er problematisk i forhold til anvendelse af den. Jeg synes faktisk at slimet aftager, når man steger den sammen med andre grøntsager. Undersøgelser har vist, at slimet har evnet til at forebygge diabetes.

Okra er super rig på kostfibre. Frøen alene er fyldt med næringsstoffer som  polyfenoliske, oligomere katekiner, flavonol, flavonol glycosides og tanniner derudover selv okra-kødet indeholder, E-vitamin, riboflavin, niacin, Pantothensyre, jern, fosfor, kalium, zink, kobber og fiber.

Hvor køber okra?

Du finder okra i de fleste udenlandske grønthandlere, da okra bliver spist af rigtig mange mennesker rundt omkring i verden, så du finder den som regel altid hos grønthandlerne. Hvis du ønsker at gå i krig med okra, kan du sagtens købe den hos den lokale grønthandler fra din by. Du kommer til at blive glad for den fantastiske ingrediens. Okra er rig på både calcium og magnesium som ansvarlig for, at vores knogler holder sig stærkere. Calcium stabiliserer også vores hjerterytme, blodtryk og kolesteroltal. 

I ayurveda bliver okra klassificeret som  den kolde fødevare. Det handler ikke om temperaturen, men man tænker på den effekt den har på kroppen.