3 grunde til at spise tahin

3 grunde til at spise tahin

3 grunde til at spise tahin

Din lækre cremede humus er sundere end man tror. Udover, at være proteinrig gennem kikærterne indefor humus ofte tahin. tahin har en række helbredmæssige fordele såsom aminosyrer.

Hvad er tahin?

tahin er en sauce som er baseret på det nærrigsstofrige sesamfrø. Saucen stammer fra Mellemøsten og anvendes ofte i middelhavskøkkent.Tahin bliver lavet ved at ligge sesamfrøene i blød, hvorefter de ristes og laves til en sauce. Størstedelen af sesamfrøene, som anvendes i tahin er skallede, hvilket giver en lettere og blødere konsitiens til det endelige resultat. Ulempen ved denne bearbejdning er af seamfrøet mister nogle af dens gavnlige egenskaber. Der er fordi man under bearbejdning fjerner frøens klid, hvilket er en bestandel der indeholder mange nærrigsstoffer. For at få gavn af alle sesamfrøets nærigsstoffer kan man med foredel købe tahni med uskrællede sesamfrø. Alternativt kan man 

Sesamfrø er en god klide til sunde umættede fedtsyrer, aminosyrer og, vitamin E- B. Disse nærrigsstoffer er med til at give tahin en række sundhedsmæssige fordele.

Høj på sunde fedtstoffer

Som tidligere nævnt er sesamfrøet høj på sunde fedtstoffer, hvilket blandt andet er grunden til tahniens fløjlsbløde tekstur. Den indeholder op til 55% oile og 20 % protein, hvilket gør sesamfrøet et af de mest olieholdige frø. I 30 g tahin er der cirka. 16g fedt, hvoraf udelukkende 2g er mættet fedt. Den resterende fedt består af både enkeltumættet og flermættet umættet fed. Den umættede fedt er med til at sænke kolesterolniveauet og bidraget til det hjertet og kroppens overordnede helbred.

Proteinklide

Sesamfrøet indeholder 20% protein, hvilket er med til at gøre tahin til en god proteinklide. Der er 5 gram protein per 30 gram sesamfrøet. I følge USDAs data indeholder tahin faktisk mere protein end komælk. Komælken indeholder 3,4 g protein per 100 g, hvorimod tahin indeholder 17g per 100g. Proteninholdet er vigtigt eftersom det er med til at opbygge alt fra muskler til hormoner. Derfor er det en essensiel del af en sund og varierret kost.

Rig på antioxidanter

Sesamfrøene, som tahin består af indeholder antioxidanter som hedder lignaner. Disse lignaner hjælper med at reducere kroppens frie radikaler, hvilket er negative stoffer, som der ophobes i kroppen. Hvis de frie radikaler får frit løb kan de bidrage negativt til udviklingen af adskillige sygdomme. Såsom diabeteis type 2 og hjertesygdomme.

Hvordan kan man spise tahin?

Der findes alsikkelige måder hvorpå man kan spise tahin. Den udbredte måde af spise tahin på er ved at spise det i humus. Men her vil der natruligvis være den mindre mængde tahin i, da det blandes med blendede kikærter. Derfor kan man ligeledes få gavn af tahinens foredele ved at lave en tahindressing, som kan benyttes i salater eller som dip. Man kan i særdeleshed benytte dressingen sammen i det middelhavskøkkent, hvor tahinen hyppigt benyttes.

Afslutningsvist skal det god nævnes at selvom tahin har en lang række sundhedsmæssige foredele bør alt mad indtages med måde. Hvis ikke det gøres få man ikke de sammen sundhedsmæssige foredele. Tahini er også yderst kalorieholdigt, derfor bør man indetage det med mådehold.