Modne og friske jordbær gør underværker. Jordbær kan nydes, som de er, eller man kan nemt tilføje lidt sukker, fløde eller honning. Vi plejer jo at kalde jordbær for en frugt, men i botanisk forstand er det faktisk ikke en frugt. Det forholder sig således, at en frugt plejer at udvikle sig fra blomstens æggestok, men jordbær udvikler sig fra blomsterbunden. De små prikker på jordbærets overflade er faktisk de ægte frugter. Dem kalder man for “nødder”. Den del, vi spiser, som vi kalder jordbær, er grundlæggende blot en opsvulmet blomsterbund.
Jordbær smager jo så godt, især de friske og modne slags. Til gengæld er de også fyldt med vigtige næringsstoffer, som gavner krop og huds sundhed. Her er nogle af de vigtigste næringsstoffer i jordbær: C-vitamin, kostfibre, folat (B9-vitamin), mangan, kalium, antioxidanter, magnesium og polyfenoler.
1- Jordbær er fyldt med antioxidanter
Jordbær indeholder relativt få kalorier, men hvis du tager en kop friske jordbær, er de fyldt med antioxidanter og vitaminer. Ifølge studier har man fået indsigt i, at jordbær er en rig kilde til forskellige antioxidanter, herunder anthocyaniner som pelargonidin, ellaginsyre og andre ellagitanniner, procyanidiner, luteolin, gallussyre, flavonoler, polyfenoler, tanniner, quercetin og flere andre. Forskning har desuden også konkluderet, at jordbær faktisk har nogle af de bedste kilder til adskillige anthocyaniner og fenoliske antioxidanter. Anthocyaniner er naturlige pigmenter, som giver jordbær deres røde farve. Både anthocyaniner og fenoliske forbindelser spiller utroligt mange vigtige roller i kroppen. Jordbærkødet indeholder de vigtige vitaminer, som også fungerer som antioxidanter i kroppen, altså A-vitamin (beta-karoten) og C-vitamin (ascorbinsyre).
2- Jordbær indeholder næringsstoffer, som beskytter hjertet
Når du ofte spiser jordbær, har det en positiv indflydelse på din hjertesundhed. Jordbær er jo propfyldt med antioxidanter, som bekæmper oxidationsprocessen. Oxidationsprocessen er en slags “rustning” for kroppen. Når vi trækker vejret, spiser eller bare lever vores liv, producerer vores krop noget, som hedder frie radikaler. Disse ustabile molekyler kan skade cellerne, ligesom rust kan ødelægge metal. Hvis der er for mange frie radikaler, kan de skade kroppens celler og føre til alvorlige sygdomme som hjertesygdomme og kræft. Det er her, antioxidanter melder sig på banen. De hjælper med at neutralisere frie radikaler og forhindre dem i at gøre skade. De beskytter kroppen, så den ikke “ruster” indvendigt.
3- Jordbær giver dig en flot hud
Hudens tilstand ændrer sig over tid på baggrund af interne og eksterne påvirkninger. Huden kan ældes hurtigt eller langsomt afhængigt af, hvad vi spiser, og hvad vi udsætter den for i forhold til solens stråler og miljømæssige toksiner. Huden viser dysfunktionalitet, når vi får akne og andre hudproblemer. Studier har vist, at når vi indtager bestemte fødevarer med højt indhold af antioxidanter som jordbær, har vi mulighed for at holde vores hud sund og flot, selvom den ældes. Jordbær indeholder A- og C-vitaminer, som er kendt for at forbedre hudens egenskaber, herunder hydrering, sebumproduktion, reduktion af rynker og misfarvning samt at øge hudens elasticitet og reducere risikoen for hudkræft. C-vitamin i jordbær har yderligere fordele ved at fremme kollagenproduktionen. De beskytter også mod ultraviolet lys og lysner hyperpigmentering samt forbedrer forskellige betændelser, som kan opstå på huden.
4- Flavonoider i jordbær forbedrer hjernens funktionalitet
Studier har påvist, at en kost rig på jordbær kan beskytte hjernen mod aldring. Især anthocyaninerne i jordbær har vist sig at forbedre hjernens funktionalitet. Der er lavet et studie i USA, hvor man har undersøgt ældre borgere med kognitive udfordringer efter langtidsindtagelse af jordbær. Resultaterne viste en positiv sammenhæng mellem et højere indtag af bær og en lavere procent af oxidative skader i hjernen. Sundhedsfaglige anbefaler derfor at inkludere jordbær i kosten så ofte som muligt for at beskytte hjernen mod stress, betændelser, hukommelsestab og sygdomme som Alzheimers og demens.
5- Afgifter kroppen og giver en god fordøjelse
Jordbær er rige på kostfibre, som hjælper med at holde fordøjelsessystemet sundt ved at forhindre forstoppelse, balancere pH-niveauet i tarmen og reducere betændelse i tarmen. A-vitamin og C-vitamin er afgørende for enhver igangværende afgiftning, som kroppen udfører, ud over både opløselige og uopløselige fibre. Antioxidanter er virkelig nødvendige under kroppens afgiftningsproces for at neutralisere og eliminere toksiner, der forårsager frie radikaler, betændelser og fordøjelsesforstyrrelser.
6- Jordbær er rig på mangan
Mangan hjælper med at omsætte fedtstoffer og kulhydrater. Mangan er også godt for kroppen i forhold til stofskiftet, da det hjælper med at regulere de kemiske processer af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Mangan er nødvendigt for styrelse af knoglevækst. En sund knogle er afgørende for at opretholde en effektiv kemisk proces i kroppen, da den spiller en rolle i forhold til mineralopbevaring og frigivelse. Mangan er vigtig i alle biokemiske reaktioner, som er nødvendige for at omdanne mad til energi og bygge de stoffer, som kroppen har brug for, for at fungere hensigtsmæssigt.
7-Jordbær er sundt for gravide kvinder
B-vitaminet folat er også et af de næringsstoffer, man finder i jordbær. Folat spiller en afgørende rolle i celledeling og dannelsen af røde blodlegemer. Folat er meget vigtigt for gravide kvinder, da det hjælper med at forhindre misdannelser hos fosteret.