Har du også prøvet at stå i supermarkedet og se frisk fennikel og tænkt, hvad i alverden skal jeg bruge det til? Det har jeg faktisk prøvet en del gange. Fennikel (Foeniculum vulgare) er faktisk ret velsmagende, hvis man bruger den på den rigtige måde i madlavning. Det er en vintergrøntsag, der minder om bladselleri. Den har en sød og aromatisk smag med et strejf af lakrids. Fennikel har både en knold og fine blade, som begge fint kan bruges i madlavning. Fennikel har en enorm mængde næringsstoffer, som krop og hud har brug for, for at kunne fungere optimalt.
I antikken brugte romerne fennikel til at lindre fordøjelsesproblemer. Fennikel indeholder masser af antioxidanter, som modvirker kramper og spasmer i fordøjelsessystemet. Det kan også hjælpe med at fordrive luft i maven og lindre ubehagelig oppustethed. I kinesisk og indisk naturmedicin bliver fennikel også brugt til at helbrede flere forskellige sygdomme. Fennikel er en meget anvendt urt, hvor alle dele af planten faktisk bliver brugt i medicin til at lave æterisk olie, madlavning og bagning.
Planten kommer fra det sydlige Middelhavsområde og voksede vildt i de nordlige, østlige og vestlige halvkugler gennem dyrkning. Knolden kan hakkes i stykker og tilsættes til salater, pastaretter og mange andre retter. Fennikel giver en sprød og knasende tekstur og en sød smag.
Knolden indeholder en del antioxidanter, som eksempelvis bioflavonoider, fenolsyrer, tanniner og hydroxycinnaminsyre. Disse antioxidanter hjælper med at forebygge kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, diabetes og visse former for kræft. De er også gode til at fremme en sund fordøjelse ved at støtte væksten af gode tarmbakterier.
Brug fennikel i din grønne juice for at give en forfriskende smag
Du kan lave en meget lækker, forfriskende og let lakridssmagende grøn juice ved at kombinere fennikel med agurk, pære, lime og romainesalat. Du vil få en superlækker grøn juice, som enhver vil elske at drikke.
Her er lidt information om de forskellige ingredienser:
Pære:
Pære indeholder vandopløselige fibre såsom pektin, der har vist sig at kunne sænke kolesterolniveauet og gavne din fordøjelse. I kinesisk medicin betragtes pære som en svalende frugt.
Agurk:
Agurk er en glimrende tilføjelse til din grønne juice. Agurk er kendt for at opretholde væskebalancen og køle kroppen. Desuden har den et højt indhold af mineralen kisel. Kisel bidrager til dannelsen af kollagen, et vigtigt protein, der findes i hud, knogler og brusk. Det styrker også hår og negle samt forbedrer hudens elasticitet.
Romainesalat:
Romainesalat indeholder omkring 7 gram pr. hoved, men den er fyldt med næringsstoffer, herunder protein og essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne. Den indeholder også masser af A-, C- og B-vitaminer samt sunde omega-3 fedtsyrer.
Lime:
Som alle citrusfrugter er lime rig på vitaminer, mineraler og antioxidanter. Den er kendt for sin syrlige smag og har mange sundhedsmæssige fordele. Lime er rig på C-vitamin, som styrker immunforsvaret, hjælper med at bekæmpe infektioner og beskytter kroppen mod skader fra frie radikaler. Lime hjælper også med fordøjelsen ved at stimulere produktionen af mavesyre og har evnen til at skylle toksiner ud af kroppen.
Nedenfor finder du opskriften til juicen:
Opskrift:
1 agurk
1 pære
½ lime
1 fennikelknold
5 blade romainesalat
Kom alle ingredienserne i en juicer og pres dem. Så er din grønne detoxjuice klar.
Velbekomme!