Gurkemeje: krydderiet over dem alle

Gurkemeje: krydderiet over dem alle

Gurkemeje er et af verdens mest helende krydderier. I følge over 6000 studier er krydderiet blevet udnævnt til at være et af de kraftigste krydderier på jorden. Krydderiet er blevet brugt i over 5000 år i Asien, især i indisk ayurvedisk medicin og i asiaisk naturmedicin. Det er kendt for dens antioxidante, antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Dette er med til at gøre det et perfekt naturmiddel til din naturlige hud og skønhedspleje. 

Hvad er gurkemeje?

De fleste af os har højst sandsynligt gurkemeje stående inde i køkkenskabet. Da det er hovedkryderiet i den indiske Karry-kryderiblanding, hvilket er med til at give den orange farve. Udover at være et krydderi i Karry, så kommer gurkemeje fra roden af “Curcuma longa” planten, som gror i Indien og Sydøstasien. Når roden tørres og males til pulver, dannes gurkemeje krydderiet, som vi kender det.

Helbredsmæssige fordele

Gurkemeje har en lang række fordele både helbreds- og sundhedsmæssige. Krydderiets store virkeevne er grundet krydderiets aktive stof, som hedder curcumin. Det aktive stof curcumin er yderst antiinflammatorisk og har talrige fordele. Såsom adskillige helbredsmæssige virkninger. En række forskere fundet frem til at krydderiet muligvis kan reducere depressionssymptomer, kræftfremkaldende stoffer, blodpropper, fedme og forhøjet blodtryk. 

Giver glød til huden

Ydermere, har man har fundet frem til at gurkemejes antioxidante, antiinflammatoriske egenskaber er med til at fremme hudens sundhed. Når krydderiet anvendes i hudpleje øger det hudens glød og glans, mindsker porer og hjælper healingen af akne ar. For at inkorporere gurkemeje i ens hudpleje rutine kan man anvende forskellige ansigtsmaske opskrifter. Eftersom indiske kvinder i århundrederne har anvendt gurkemeje i deres hudpleje, har de også mange opskrifter, hvor krydderiet benyttes. 

 Gurkemeje-maske:

1 teskefuld gurkemeje

1 skefuld honning

1 skefuld yogurt 

*Gurkemeje kan plette tøjet, så tag gerne en slidt trøje på inden påførelsen. 

  1. Ingredienserne blandes sammen, hvorefter de påføres til huden. 
  2. Lad masken tørre på huden i 20 minutter.
  3. Efter de 20 minutter skylles masken af med vand. 
  4. Anvend et mørkere farvet håndklæde eller et slidt et til at tørre ansigtet med, da farven kan smitte af. 
  5. Efter renselsen kan der påføres olier, såsom oliven- eller avocadoolie, for fjerne evt. rester af den gule farve på huden.

Før man påfører masken til ansigtet bør man putte lidt af masken på underarmen for at se hvordan huden reagerer på produktet.

Hvordan kan man inddrage mere gurkemeje i ens hverdag?

For at få gavn af de talrige fordele kan man med fordel implementere krydderiet i ens daglige kost. Man kan benytte krydderiet i en lang række indiske og pakistanske opskrifter fx. indisk gule ris eller curry. Hvis man ikke ønsker at bruge gurkemeje i dens rene form, kan man blot anvende karrykrydderiet, da gurkemeje er hovedkryderiet. Man skal dog være opmærksom på, at det anbefales, at man max. indtager op til seks gram gurkemeje om dagen.

Desuden kan man også tage gurkemeje kosttilskud, hvilket har en endnu højere virkeevne end anvendelse i madlavning. Her anbefales det ifølge Dr. Axe at kosttilskuddet udover gurkemeje bør indeholde sort peber og forsøge absorberingen af gurkemeje.