3 reasons to eat tahini

3 grunde til at spise tahin - Naturelle.dk

3 grunde til at spise tahin

Tahin er en sauce, der er baseret på de næringsstofrige sesamfrø. Saucen stammer fra Mellemøsten og anvendes ofte i middelhavskøkkenet. Tahin laves ved at lægge sesamfrøene i blød, hvorefter de ristes og males til en sauce.

Størstedelen af sesamfrøene, der anvendes i tahin, er afskallede, hvilket giver en lettere og blødere konsistens i det endelige resultat. Ulempen ved denne bearbejdning er, at sesamfrøet mister nogle af sine gavnlige egenskaber. Det skyldes, at man under forarbejdningen fjerner frøets klid, som indeholder mange næringsstoffer. For at få fuldt udbytte af sesamfrøets næringsstoffer kan man med fordel købe tahin lavet på uafskallede sesamfrø.

Sesamfrø er en god kilde til sunde, umættede fedtsyrer, aminosyrer samt vitamin E og B. Disse næringsstoffer giver tahin en række sundhedsmæssige fordele.

1. Høj på sunde fedtstoffer

Som nævnt er sesamfrø rige på sunde fedtstoffer, hvilket bl.a. er årsagen til tahinens fløjlsbløde tekstur. Sesamfrø indeholder op til 55 % olie og 20 % protein, hvilket gør dem til nogle af de mest olieholdige frø.

I 30 g tahin er der ca. 16 g fedt, hvoraf kun 2 g er mættet fedt. Resten består af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Disse umættede fedtsyrer hjælper 

med at sænke kolesterolniveauet og bidrager til et sundt hjerte og generelt velvære.

2. Proteinkilde

Sesamfrø indeholder ca. 20 % protein, hvilket gør tahin til en god proteinkilde. Der er ca. 5 g protein pr. 30 g tahin. Ifølge USDA’s data indeholder tahin faktisk mere protein end komælk: komælk indeholder 3,4 g protein pr. 100 g, mens tahin indeholder 17 g pr. 100 g.

Proteinindholdet er vigtigt, da protein er med til at opbygge alt fra muskler til hormoner, og derfor er en essentiel del af en sund og varieret kost.

3. Rig på antioxidanter

Sesamfrøene i tahin indeholder antioxidanter kaldet lignaner. Disse hjælper med at reducere mængden af frie radikaler i kroppen. Frie radikaler er skadelige stoffer, der ophobes i kroppen, og som kan bidrage negativt til udviklingen af sygdomme som type 2-diabetes og hjertesygdomme.

Hvordan kan man spise tahin?

Din lækre, cremede hummus er sundere, end man tror. Udover at være proteinrig gennem kikærterne indeholder hummus ofte tahin.  Der findes mange måder at spise tahin på. Den mest udbredte er i hummus, men her vil der naturligt være en mindre mængde tahin, da den blandes med kikærter.

For at få mere gavn af tahinens fordele kan man fx lave en tahindressing, der kan bruges i salater eller som dip. Dressingen passer især godt i det mellemøstlige og middelhavsinspirerede køkken, hvor tahin ofte indgår.

Afslutning

Selvom tahin har mange sundhedsmæssige fordele, bør det indtages med måde. Overdreven indtagelse giver ikke de samme fordele, og da tahin er meget kalorierig, er det bedst at nyde det med omtanke.