De små fine, mørkeblå frugter, som smager enestående – altså blåbær, som mange elsker og nyder – er fyldt med masser af antioxidanter. Mange bruger blåbær i smoothies, yoghurt, müsli, pandekager og bagværk. Men blåbær er meget mere end en superfood fyldt med antioxidanter. Flere undersøgelser fra University of Cincinnati i USA har opdaget, at de mørkeblå pigmenter, som giver blåbær deres farve, kaldes anthocyaniner. Anthocyaniner har en særlig rolle i kroppen, der er afgørende for hjernens skarphed og funktionalitet. Anthocyaninerne i blåbær har evnen til at afslappe blodkarrene, hvilket fører til bedre blodcirkulation i hjernen. Dette resulterer i, at hjernen "får træning" – anthocyaninerne stimulerer hjernen og styrker dens funktionalitet. Man har ligeledes fundet frem til, at antioxidanterne i blåbær hjælper med at reducere visse typer cellebeskadigelse og forbedre hjernens funktion.
Blåbær er også en god kilde til antioxidanter, som er stoffer, der hjælper med at reducere visse typer cellebeskadigelse og forbedre hjernens præstationer. I de tre studier, som er udført af University of Cincinnati i USA, har man opnået opmuntrende resultater i forhold til blåbærs evne til at øge menneskers kognitive færdigheder.
Det første studie er fra 2010. Her delte man deltagerne i to grupper, hvor den ene gruppe skulle drikke blåbærjuice, og den anden gruppe en placebodrik. Begge grupper drak drikkene i 12 uger. Resultatet viste tydeligt, at de deltagere, som drak blåbærjuice, havde bedre kognitive funktioner efter 12 uger.
Det andet studie er fra 2016. I dette studie undersøgte man 47 personer, som var 68 år eller ældre med mild kognitiv svækkelse, og som var i risiko for at udvikle Alzheimers. Deltagerne blev igen delt i to grupper. Den ene gruppe indtog blåbærpulver, og den anden placebopulver. Efter 16 uger konstaterede man, at de, der indtog blåbærpulver, havde markant bedre kognitive færdigheder.
Det tredje studie involverede 94 deltagere, som oplevede mindre hukommelsessvækkelse, da de deltog i undersøgelsen. Fremgangsmåden var den samme som i de to foregående studier. Man delte deltagerne i to grupper: den ene gruppe indtog blåbærprodukter, og den anden gruppe placebo-produkter. I denne undersøgelse så man ikke en markant ændring hos dem, der spiste blåbær, men kun i mindre omfang. Alligevel konkluderede man, at regelmæssig indtagelse af blåbær kan hjælpe personer i risiko for Alzheimers.
Disse studier har øget vores bevidsthed om, hvorvidt blåbær faktisk har en positiv indvirkning på vores kognitive præstationer. Uanset vores alder er vi alle interesserede i at have skarpe kognitive færdigheder, som er nødvendige i alle aspekter af vores liv. Uanset hvordan vi spiser blåbær, er det afgørende, at vi husker at inkludere disse små, fine mørkeblå bær i vores kost, da de næringsstoffer, blåbær indeholder, kan beskytte os mod sygdomme som Alzheimers.