Ris (Oryza sativa) er en ingrediens, som er populær i mange køkkener verden over. Italienerne bruger den til at lave risotto, kineserne anvender den som tilbehør til mange af deres retter samt stegte ris. I mange lande på det afrikanske kontinent bruger man ris som tilbehør til lækre saucer. Og herhjemme i Danmark er ris mere og mere fremtrædende i vores retter.
Vidste du, at du også kan bruge ris til noget andet end at spise den? Ris er fyldt med næringsstoffer. Det vand, du vasker ris i, før du eksempelvis koger den, er faktisk fyldt med næringsstoffer, som er enestående for dit hår. Næste gang du renser din ris rigtig godt, kan du med fordel gemme vandet, du renser den i, og komme det i dit hår. Længere ned i denne artikel vil jeg fortælle dig, hvordan du laver risvand i dit køkken og starter med at give masser af vitaminer til dit hår. Asiatiske kvinder har kendt og brugt denne skønhedshemmelighed i flere århundreder.
Hvilke næringsstoffer indeholder ris?
Riskorn indeholder mange næringsstoffer. Når ris lægges i blød i vand, frigives næringsstoffer i vandet. Du kan med fordel bruge væsken til at rense dit hår. Risvand indeholder antioxidanter som fenoliske og flavonoide forbindelser, vitamin B6, vitamin E, kulhydrater, aminosyrer, som er byggestenene i proteiner, og som også hjælper med at danne og reparere hår.
Aminosyrer i risvand er virkelig gavnlige for hår. Her er nogle fordele ved aminosyrer:
-
Styrker hårstråene
-
Fremmer hårvækst
-
Forbedrer fugt og glans
-
Reparerer skadet hår
-
Balancerer hovedbunden
Risvand er ikke kun gavnligt for håret. Du kan også bruge risvand til at pleje huden. I flere århundreder i Indien, Japan og Korea har folk anvendt risvand til at pleje huden.
Hvordan laver du risvand?
Det er virkelig enkelt at lave risvand. Det handler grundlæggende om at bruge det vand, du har renset ris i, når du skal koge risen. Herunder ser du fremgangsmåden for, hvordan du gør det.
Ingredienser:
1 kop ris: Du kan bruge hvid eller brun ris
1 kop vand
Fremgangsmåde:
-
Skyl først risen grundigt i vand i cirka et minut.
-
Lad ris og vand være i en skål, og lad det stå i flere timer eller længere.
-
Fjern risen, og behold vandet, der er tilbage i skålen.
-
Hæld risvandet i en flaske, og lad det stå ved stuetemperatur i 12 til 24 timer. Dette tillader fermentering, hvor gavnlige mikroorganismer udvikles i vandet.
-
Når det er fermenteret, sættes glasset i køleskabet. Brug det helst inden for cirka en uge.
Hvis du ikke har tid til at lade risvandet stå i 12-24 timer, kan du også blot rense risen grundigt, fjerne den og bruge vandet lige efter. Der er stadig mange næringsstoffer i vandet, blot ikke i samme omfang som hvis du lader det stå i flere timer. Når jeg selv ikke har tid, laver jeg mit risvand sådan, så jeg kan bruge det få minutter efter. Jeg synes også, at mit hår bliver blødt og lækkert.
Hvordan bruger du risvand på håret?
Der er flere måder, du kan bruge risvand på dit hår:
-
Hårmaske: Massér risvand i håret, vent 20 minutter, og skyl håret derefter.
-
Hårbalsam: Skyl håret med risvand, efter du har vasket det med shampoo.
-
Hårspray: Du kan også blot spraye risvand i dit hår for at give fugt og næring.
Hvor ofte skal jeg bruge risvand på mit hår?
Hvis du ønsker at se hurtig virkning af risvand på dit hår, skal du nok bruge risvand flere gange om ugen. Jeg anbefaler 2-3 gange om ugen.