Soumbala krydderi er fermenterede bønner fra træet Parkia biglobosa. Træet findes i Vest- og Centralafrika og er et værdifuldt træ, hvor forskellige dele anvendes i både fødevarer, traditionel medicin og kosmetik. Det er udelukkende bønnerne, der bliver fermenteret på traditionel vis og anvendt i madlavning.
Dette krydderi, Soumbala, er en ægte delikatesse fra det afrikanske kontinent. Den er meget elsket af folket. Soumbala krydderi bliver anvendt til de fleste retter, og man kan endda komme det i hjemmelavede chilisaucer, pesto eller dressinger.
Det er en slags naturlig bouillon, som både giver smag og duft til maden. Soumbala giver umamismag til madretter samt har en aromatisk duft. Den smager fantastisk og giver en enestående karakter til maden, og dette er med til at vække appetitten til at spise maden. Udover duften og smagen er soumbala fyldt med proteiner og andre næringsstoffer, som er gode for kroppen. Flere studier har påpeget, at de proteiner, man finder i soumbala, har fremragende kvalitet, når man iagttager protein- og aminosyresammensætningen.

Soumbala er fyldt med næringsstoffer
Soumbala er fyldt med protein samt kostfibre, calcium, magnesium, jern og vitaminerne: vitamin B-kompleks (især B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 - niacin), vitamin C i mindre mængder, vitamin A (som provitamin-carotenoider) og probiotiske bakterier. Soumbala er kendt for sit høje proteinindhold. 100 g soumbala indeholder 35 g protein og 25 g kostfibre. Desuden indeholder det også vigtige mineraler som calcium, magnesium og fem forskellige B-vitaminer. Soumbala er virkelig et næringsbombe krydderi, som man ikke skal mangle i sit køkken.
Soumbala indeholder probiotiske bakterier, som er sunde for tarmen og fordøjelsen
Probiotiske bakterier har evnen til at reducere oppustethed og maveproblemer. De hjælper også kroppen med at optage næringsstofferne mere effektivt. Når du spiser mad med probiotiske bakterier, får du en sund fordøjelse. Ca. 70 % af vores immunforsvar befinder sig i tarmen, derfor er probiotiske bakterier vigtige i tarmen. De hjælper med at bekæmpe skadelige mikroorganismer. Flere studier har påvist, at probiotiske bakterier er med til at lindre mavesmerter og maveproblemer. Desuden er der en direkte forbindelse mellem tarm og hjerne, og dette fører til, at en sund tarmflora forbedrer humøret og reducerer stress og angst.

Sådan bruger du Soumbala i madretter
Brug en halv til en hel spiseskefuld soumbala i din ret. Sørg for at lade soumbala koge godt med retten. Du kan bruge kernerne som de er, eller blende dem til en fin pasta før brug. Du kan bruge soumbala i saucer og supper, kogte gryderetter med kød eller fisk, risotto, spaghetti og pasta, dip og dressinger, hjemmelavede chilisaucer og grøntsagsretter.
Hvis du ønsker at købe soumbala – den afrikanske delikatesse, finder du flere varianter af soumbala på www.naturelle.dk.








