Okra er en ingrediens, der smager fantastisk godt og er meget populær mange steder rundt omkring i verden. Den bliver kaldt forskellige navne, men de mest udbredte er okra, gombo og gumbo.
Navnet gombo eller gumbo har sin oprindelse i et af de lokale sprog fra Østafrika. Okra (Abelmoschus esculentus) stammer oprindeligt fra det afrikanske kontinent, og man mener, at den er hjemmehørende i Etiopien og Sudan.
I dag finder man okra i stort set alle lande i Afrika. Okra bliver også dyrket i det sydlige USA, Sydamerika og Asien.
Selvom okra ligner en grøntsag, er den faktisk en frugt, da den indeholder frø. Men den bliver anvendt som grøntsag i madretter.
Okra kan bruges på mange forskellige måder, og alt, hvad okra-planten indeholder, fra bladene, bælgene, stænglen og frøene, kan være til nytte. Du kan bruge okra i wokretter, og den er også superfin i gryderetter. Uanset hvordan du vælger at bruge den, er den en god kilde til B-vitamin, magnesium, folat og flere andre vitaminer og mineraler.
Okra er bare mums, den smager fantastisk, og dine børn vil også elske den. Jeg kan huske, at min datter ofte fortæller, at okra er hendes yndlingsret, selvom hun også kan lide at spise kartofler og pasta. Hun danser af fryd hver gang, vores aftenmenu er baseret på okra.
Det er de små ting, som vækker de største glæder hos hende, og det er jo det, livet generelt handler om. Børn er faktisk ret gode til at indse, hvad der er vigtigt i livet.
Hvad er fordelene ved at spise okra?
Okra er rig på kostfibre, og frøene alene er fyldt med næringsstoffer som polyfenoler, oligomere katekiner, flavonoler, flavonolglycosider og tanniner. Derudover indeholder okrakødet E-vitamin, riboflavin, niacin, pantothensyre, jern, fosfor, kalium, zink, kobber og fibre.
Herunder er nogle fordele, du får ved at spise okra:
Okra reducerer kolesteroltal:
Okra har et højt indhold af pektin, som er en type kostfiber, der har evnen til at reducere kolesteroltal og dermed også mindske risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.
Okra forbedrer synet:
På grund af sit indhold af A-vitamin, betakarotin og C-vitamin kan okra forbedre synet takket være disse antioxidanter. Det er afgørende at spise okra for at opretholde et godt syn, også når man bliver ældre.
Du får masser af protein gennem okra:
Okra er fyldt med protein og kostfibre. Den anses for at være en af de bedste og billigste grøntsager at indtage, da den er fyldt med mange forskellige næringsstoffer. Undersøgelser har påvist, at aminosyrerne i okrafrø er på samme niveau som i sojabønner, som er kendt for at være en god kilde til protein.
Den stabiliserer blodsukkeret:
Okra kan stabilisere blodsukkeret ved at regulere processen med at absorbere sukker i tarmen. Okrafrøene indeholder blodsukkerstabilisatorer, der kan forhindre diabetes. I et land som Tyrkiet er okrafrø blevet brugt i flere århundreder til at behandle diabetes.
Okra indeholder næringsstoffer, der fremmer god fordøjelse:
Okra er kendt for at indeholde store mængder kostfibre. Kostfibre nedbrydes ikke i tyndtarmen, hvilket fremmer fordøjelsen og mindsker risikoen for alvorlige sygdomme som kræft. Kostfibre øger også mæthedsfornemmelsen og er virkelig sund ernæring.